Stadsvilla Wilhelminapark

Stadsvilla Wilhelminapark

Tilburg
Vraagprijs
€ 629.000,- kosten koper
Dit pand is verkocht
Dit pand is verkocht onder voorbehoud
Stadsvilla Wilhelminapark

'Eigenwijze' stadsvilla uit 1995 gelegen aan het Wilhelminapark.
Achter de 'gesloten' gevel schuilt een verrassende woning gericht op de zonnige zuidkant. Een patio in het midden van de woning zorgt voor een oase aan rust middenin de drukke stad.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Plattegrond
No items found.
Interesse in Stadsvilla Wilhelminapark?
Neem contact op
Vragen over pand Stadsvilla Wilhelminapark?
Neem contact op

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 629.000,- kosten koper

Status
verkocht

Aanvaarding
In overleg


Bouw

Soort woning
Eengezinswoning

Bouwvorm
Bestaande bouw

Bouwjaar

Soort dak
Plat dak

Ligging
Aan park, Aan drukke weg, In centrum


Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
150 m2

Perceeloppervlakte
333 m2

Inhoud
538 m3


Indeling

Aantal kamers
7

Aantal slaapkamers
3

Aantal verdiepingen
3


Energie

Voorlopig energielabel
A

Isolatie
Volledig geïsoleerd


Buitenruimte

Tuin
Achtertuin


Garage

Soort garage
Garage mogelijk, Geen garage

Capaciteit


Gebruik

Huidig gebruik
Woonruimte

Huidige bestemming
Woonruimte

Permanente bewoning
Ja


Architectuur

'Eigenwijze' stadsvilla uit 1995 gelegen aan het Wilhelminapark.
Achter de 'gesloten' gevel schuilt een verrassend lichte ruime woning gericht op de zonnige zuidkant. Een patio in het midden van de woning zorgt voor een oase aan rust midden in de drukke stad.

ARCHITECTUUR
Tussen de voornamelijk majestueuze 19e eeuwse panden rondom het Wilhelminapark ontstond in de jaren '90 van de 20e eeuw een 'verborgen' architectonische parel aan de zuidzijde van het park.
Op de vroegere plek van de melkfabriek C.T.M. aan het Wilhelminapark werd een prijsvraag door de gemeente Tilburg uitgeschreven. 4 Architecten wonnen en kregen opdracht ieder een stadsvilla te ontwerpen. De architectuur-vierling werd geboren.
Wilhelminapark 69a is naar een ontwerp van de Tilburgse Architect Wil Smulders (1957).
In 1996 genomineerd voor de architectuurprijs regio Midden Brabant.

Architect
Wil Smulders, geboren in Eindhoven (1957), studeerde Bouwkunde aan de universiteit van Delft. Sinds 1986 werkzaam als architect bij (eigen) bureau's in Tilburg, Amsterdam en Lent. In de periode 1996-2002 verbonden als docent Architectonische vormgeving aan het St. Joost in Breda. Lid van de monumentencommissie Tilburg in de periode 1996-2004. Sinds 2006 werkzaam als Welstand architect in Noord-Brabant en Noord-Holland.

Toelichting op het ontwerp van de architect
Het ontwerp is gemaakt op uitnodiging van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Tilburg als 1 van 4 woningen die door verschillende architecten werden ontworpen. Emeritus professor Bert Dirrix de latere spoorbouwmeester werd door de gemeente als supervisor gevraagd om de architectonische samenhang tussen de woningen te waarborgen. Naast afspraken over hoogte, breedte en bebouwingsvlak werd een gezamenlijk uitgangspunt geformuleerd: “De gevel als intermediair tussen stad en woning”. Ondanks de zeer verschillende manieren waarop dit in de vier woningen is opgepakt vormen ze daardoor een “eenheid in verscheidenheid”.
Na afronding van dit voorontwerp is het plan in overleg met de huidige bewoners nader uitgewerkt.
Het prachtige Wilhelminapark werd door mij gezien als de belangrijkste stedelijke kwaliteit op deze plek. Woning nr. 69a heeft dan ook een voorgevel die de aandacht extreem op het park vestigt door de nagenoeg gesloten gevel die alleen door vier op het park gerichte erkers wordt geopend. Achter de gevel opent zich een heel andere, extreem open en rustige binnenwereld. Door de verschillende ruimten uit te strekken over een groot deel van het langgerekte kavel komt overal het licht van de zuidelijke zon binnen. Zo wordt ook vermeden dat achter de woning een langgerekte pijpenla als tuin ontstaat. De zo gevormde patio tussen zitkamer en woonkeuken vormt bij droog weer een extra buitenkamer.
Om de woning generatiebestendig te maken is op de begane grond aan de gesloten voorgevel een extra kamer geplaatst met eigen sanitaire ruimte. Deze geeft de mogelijkheid voor ouder wordende bewoners om op de begane grond in een soort stadsbungalow in de stad te blijven wonen. Deze ruimte is ook bruikbaar als werkruimte, redelijk onafhankelijk van de rest van de woning, of als ruimte voor een rolstoelgebruiker.
De kamers op de verdieping hebben door de zijdelingse erker zicht op het park en aan de achterzijde uitzicht op het binnengebied achter de woningen. De schoorsteen markeert de maat van het dakterras op de woonkamer.
Een fijn plan voor wie van rust èn van de stad houdt.

Wil Smulders
architect-ingenieur

De woning is veelvuldig gepubliceerd. O.a.:
- Eigen Huis & Interieur (juni 1996)
- Archis (11-1995)
- Magazine Tilburg (2003)
- Brabants Dagblad

OMSCHRIJVING

Ligging
Als u houdt van rust, ruimte en privacy is dit uw kans: in het centrum van Tilburg ligt deze unieke stadsvilla waar u volop kunt genieten van uw royale stadstuin en het nabij gelegen Wilhelminapark. Op loopafstand bevindt zich tevens de levendige Spoorzone, een plek waar alle functies van de stad samenkomen: wonen, studeren, werken en ontspannen!
De gesloten gevel aan de straatzijde (noordkant) biedt bescherming/beschutting tegen het rumoer van de stad. Via schuine erkers is er wel zicht op het park.
De achterzijde van de woning daarentegen is juist open gehouden om in verbinding te staan met het licht en de rust van de tuin / het licht en de rust 'naar binnen' te laten komen.

Indeling stadsvilla

Begane grond
Entree met meterkast. Hal met wenteltrap naar de 1e verdieping. Via de hal toegang tot de slaapkamer, toiletruimte en de woonkamer.

Slaapkamer begane grond
Aan de noordzijde gelegen slaapkamer met inbouwkasten en badkamer. De open badkamer met lichtkoepel heeft een ligbad, douche en enkele wastafel.

Woonkamer
Via de hal is er een open verbinding met de lichte woonkamer. Op de vloer liggen massief houten vloerdelen en naast de glazen pui met openslaande deuren met toegang tot de patiotuin bevindt zicht een sfeervolle open haard. Aan de zijkant van de woonkamer biedt een schuine nis een doorkijk naar de hal door een glazen wand.

Keuken en eetkamer
Via een corridor vanuit de woonkamer komt u in de keuken en aparte eetkamer terecht. De keuken biedt een speelse doorkijk naar de eetkamer met op de vloer eenzelfde houten parketvloer als in de woonkamer. De keuken is voorzien van een 5-pits gasfornuis met oven en RVS afzuigkap, koelkast en spoelbak. In de keuken is een deur naar de achtergelegen tuin.
De eetkamer heeft door middel van een aan beide zijden glazen pui met openslaande deuren aan de noordzijde toegang tot de patiotuin en aan de zuidzijde toegang tot de diepe achtertuin.

1e Verdieping
Op de eerste verdieping heeft men via de overloop toegang tot een studeer- werkkamer (of 2e slaapkamer) met prachtig uitzicht. Vanuit de overloop heeft u toegang tot het grote dakterras en 2e badkamer. De badkamer heeft een wastafel en douche. Het dakterras heeft een houten vlonder terras. De lichtkoepels op het dakterras liggen mooi omlijst in een groen sedumdak.

2e Verdieping
Via een wenteltrap komt u op de bovenste verdieping welke toegang geeft tot een 3e slaapkamer. Tevens bevindt zich hier de technische ruimte.

Patiotuin
Tussen de woon- en eetkamer prachtig gelegen beschutte patiotuin met groene omlijsting.

De tuin
Aan de achterkant van de eetkamer en keuken ligt de prachtig, onder architectuur aangelegde omsloten diepe stadstuin van ca. 250 m2. Deze heerlijke tuin met meerdere terrassen, een vijverpartij en een verscheidenheid aan bomen en planten biedt u midden in de stad een heerlijke oase van rust en privacy. Tegen de achtergrens aan staat een ruime berging met betonnen vloer, v.v. elektra. Via de berging heeft u toegang tot het gemeenschappelijke terrein van de 4 stadsvilla's. Dit terrein is met een poort afgesloten.

Gebruikte materialen binnen
- strak stucwerk
- linoleum
- houten kozijnen met dubbele beglazing
- keramische tegels
- massief houten vloerdelen

Algemeen
- Heerlijke stadsvilla met enorm veel privacy;
- Zonnepanelen op het dak van de eetkamer;
- Een oase van rust midden in de stad;
- Een omsloten dakterras met houten vlonders;

Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een bezichtiging van deze woning en ervaar zelf hoeveel rust een woning kan bieden midden in een drukke stad!

Verder kijken in ons aanbod?
Bekijk ons aanbod