Glazen Huis

Glazen Huis

In centrum
Vraagprijs
€ 645.000,- kosten koper
Dit pand is verkocht
Dit pand is verkocht onder voorbehoud
Glazen Huis

Fantastische villa vrij geïnspireerd op het iconische meesterwerk Farnsworth House ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Plattegrond
No items found.
Interesse in Glazen Huis?
Neem contact op
Vragen over pand Glazen Huis?
Neem contact op

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 645.000,- kosten koper

Status
verkocht

Aanvaarding
In overleg


Bouw

Soort woning
Villa

Bouwvorm
Bestaande bouw

Bouwjaar
1971

Soort dak
Plat dak

Ligging
In centrum


Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
240 m2

Perceeloppervlakte
994 m2

Inhoud
918 m3


Indeling

Aantal kamers
8

Aantal slaapkamers
6

Aantal verdiepingen
2


Energie

Voorlopig energielabel
D

Isolatie
Dakisolatie, Dubbel glas


Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom, Zonneterras


Garage

Soort garage
Inpandig, Geen garage

Capaciteit
2


Gebruik

Huidig gebruik
Woonruimte

Huidige bestemming
Woonruimte

Permanente bewoning
Ja


Architectuur

Fantastische villa vrij geïnspireerd op het iconische meesterwerk Farnsworth House ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe

Exterieur

De villa die architect H.G. Smelt begin jaren ‘70 voor zichzelf heeft ontworpen is een statement van industrieel design. In het kort bestaat de Villa uit twee boven elkaar gesitueerde rechthoekige platen: een vloer- en een dakplaat. De vloer en het dak worden gedragen door 4+4 stalen H-kolommen die aan weerszijden van de platen zijn geplaatst: een externe draagconstructie die je niet vaak ziet.De onderste plaat vormt de vloer van de begane grond die 1,8 m boven het maaiveld zweeft. Hij is opgetrokken uit stalen liggers en prefab betonelementen. De identiek ogende bovenste plaat is het platte dak en bestaat uit stalen liggers en gasbeton. Om het karakter van twee zwevende platen te versterken is de gevel niet alleen volledig uit glas opgetrokken, hij is ook iets naar binnen geplaatst. Door het gebruik van de externe draagconstructie kon de glazen pui zo minimaal mogelijk worden gedetailleerd.Aan de zuidzijde ligt de pui verder terug waardoor er een royaal overdekt terras ontstaat.De ruimte onder de zwevende begane grondvloer is ingevuld met een verdiept in het maaiveld gelegen souterrain. De boven het maaiveld gelegen gevelstrook van dit souterrain is volledig van glas en ligt ook terug om de horizontale plaatwerking te accentueren. De vloerrand is verjongd (loopt taps toe) om het zwevende karakter van de vloer te versterken. De verhoogde entree en achterdeur op de begane grondvloer zijn te bereiken door industrieel vormgegeven trappen en bordessen die buiten de hoofdconstructie zijn geplaatst.

Interieur

Door de plattegrond van de begane grond zo open mogelijk te houden wordt het effect van de twee zwevende platen versterkt. De binnenwanden hebben geen dragende functie en zijn los gehouden van de gevel. Verkeersruimtes zijn zo veel mogelijk langs de gevel gesitueerd. Om toch afsluitbare ruimtes te creëren zijn tussen de gevel en binnenwanden schuifdeuren toegepast. Enkele wanden zijn los gehouden van de vloer en het plafond en zweven als zodanig in de ruimte. Ook het gebruik van afgeronde hoeken versterken het ruimtelijke karakter.Het plafond is opgetrokken uit geperforeerde staalplaten. Dit plafond loopt ook door richting het terras. Tussen het plafond en de gevel is een zorgvuldig gedetailleerde zone opgenomen voor gordijnrails en verlichting. De vloer van het woongedeelte bestaat uit grijs marmer. In de zone langs de gevel zijn convectorputten, vloercontactdozen en kabelgoten opgenomen.De spiltrap naar het souterrain wordt geaccentueerd door een rond dakraam.

De woning is veelvuldig gepubliceerd. Oa:

 • BNA kring zuidoost brabant; Architectuur in zuidoost brabant
 • Ibelings, H.; Americanism: Dutch Architecture and the Transatlantic Model; Nai010 Publishers
 • Rubriek Binnenkijken van het Algemeen Dagblad
 • Paul Groenendijk: Architectuurgids Nederland (1900-2000) object L40 http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_typeofbuilding/typ_id/6/prj_id/920
 • Dorine van Hoogstraten: Villa's in Nederland - Onder architectuur gebouwde huizen 1990-2000
 • Natasja Hogen: In Weelde Baden: De Badkamers in het Nederlandse Interieur
 • Magnetta Dijkstra: Untitled No.9 - Acht 'geïndustrialiseerde' woonhuizen (TU/e afstudeerscriptie 2006).

Ligging

De Villa ligt mooi centraal in Geldrop. Het kasteel, het treinstation en het (winkel)centrum liggen letterlijk om de hoek. Maar ook de snelweg A67 (7min.), A270 (8min.) en het centrum van Eindhoven (10min.) zijn eenvoudig met de auto te bereiken.

Het huis is evenwijdig aan de Helze gebouwd (noordelijke uitvalsweg centrum Geldrop). De woning ligt op het midden van het perceel. Aan de noordzijde ligt een hellingbaan naar de in het souterrain gelegen garage. De begane grondverdieping ligt verhoogd ten opzichte van het maaiveld. De voordeur is te bereiken via een stalen trap. In de ruime hal (15m2) geeft toegang tot de keuken (28m2), de woonkamer (48m2), het toilet, de garderobe, twee slaapkamers aan de noordzijde (19 en 20m2) en een spiltrap (Columbus) die naar het souterrain leidt. De woonkamer ligt aan de zuidzijde en is middels een grote schuifpui verbonden met het terras (32m2). De woonkamer is van de keuken gescheiden middels een “zwevende” wand die vrij is gehouden van de vloer en het plafond. In de wand zijn radiatoren geïntegreerd. Hij is afgewerkt met geperforeerde metalen platen.De keuken is voorzien van een American kitchen met witte stalen kastjes en een Franke aanrechtblad. De stalen afzuigkap met kijkvenster is speciaal op maat gemaakt en kan verticaal worden bewogen. De keuken is van de eetruimte gescheiden door een houten barmeubel en een centraal regelpaneel/kast voor het bedienen van de verlichting en de zonwering.De twee (slaap-)kamers een de noordzijde zijn beide voorzien van een vaste bergkast en zijn tevens eenvoudig als werkruimte te gebruiken. Tevens geeft één kamer toegang tot een badkamer (bad, dubbele wastafel, toilet en bidet). Het souterrain bevat 4 slaapkamers (8, 8, 10 en 11m2) met elk een eigen inbouwkast. Hier is tevens een tweede badkamer (bad, toilet, bidet, 2 wastafels) een kast, wasruimte, kleedruimte, een ruimte voor de technische installaties (cv-ketel, zonneboiler en zwembadinstallatie) en tot slot de garage (geschikt voor 2 auto’s). De wasruimte heeft een wasmachine- en drogeraansluiting, een aparte doucheruimte en een deur naar de tuin en het zwembad. De garagedeur (met loopdeur) kan over een Henderson rail geheel worden opengeschoven. De voorraadkamer is ingeklemd tussen de garage en de spiltrap. In de ronde wand om de spiltrap zijn kokers ingemetseld, waarin de wijnvoorraad wordt bewaard.

Tuin

De tuin bestaat uit een zwembad (effectief wateroppervlakte: 9x3,6m), een rond terras (4,5 m2) en gedeeltelijk een Japanse beek met prieeltje (ontwerp: Ben de Vries). Het zwembad heeft een solaire lamellenafdekking met motorregeling. Verder is de tuin voorzien van een geregelde 3-zone beregeningsinstallatie.

Installaties en onderhoud

 • Dak: bitumen etc. vernieuwd 2014
 • 5 zonnepanelen (glycol) verwarming zwembad: vernieuwd 2012
 • Swimsafe solar lamellen zwembadafdekking: 2008
 • 10 fotovoltaïsche zonnepanelen: 2012
 • Zonneboiler geïnstalleerd: circa 2004
 • Luxaflex lamellen west- en oostgevel: vernieuwd 2011 (met regeling met zonnecellen en animometer)
 • Rioolleiding onder huis: liner aangebracht in 2011
 • Rioolpomp vervangen: ongeveer 2010
 • Beregeningsinstallatie tuin (met regeling; leidingwater): circa 2010
 • HR CV-ketel: Remeha Quinta 65 Pro: vernieuwd 2015
 • Naast de garage is een rioolput aangebracht met pomp.
 • Oost en westgevels zijn voorzien van externe lamellenzonwering.

Merken

 • Puien: Jansen-Viss profielen met dubbel glas
 • Systeemplafonds: merk Nolte. Dit plafond is opgebouwd uit vierkante geperforeerde stalen panelen (45x45 cm)
 • Binnen- en schuifwanden: ODA-systeem bekleed met stalen panelen, terwijl in de natte ruimtes ciranol-panelen zijn toegepast. De slaapkamers zijn voorzien van bij het wandsysteem behorende boekenplanken, bureaus en kasten. De kasten zijn voorzien van twee schuifdeuren die in gesloten stand in één vlak liggen.
Verder kijken in ons aanbod?
Bekijk ons aanbod