VILLA A
Jacq. de Brouwer

Kenmerken

  • Overdracht

    • Status Ingetrokken
    • Aanvaarding In overleg
  • Bouw

    • Soort woning Villa, Vrijstaande woning
    • Bouwvorm Bestaande bouw
    • Bouwjaar 1991
    • Soort dak Plat dak
    • Ligging Aan water, In woonwijk, In bosrijke omgeving
  • Oppervlakten en inhoud

    • Woonoppervlakte 279 m²
    • Perceeloppervlakte 1355 m²
    • Inhoud 1217 m³
  • Indeling

    • Aantal kamers 6
    • Aantal slaapkamers 3
    • Aantal verdiepingen 2
  • Energie

    • Isolatie Volledig geïsoleerd
    • Verwarming C.v.-ketel
  • Buitenruimte

    • Tuin Tuin rondom
  • Garage

    • Soort garage Inpandig, Parkeerkelder
    • Capaciteit 3 auto's
  • Gebruik

    • Huidig gebruik Woonruimte
    • Huidige bestemming Woonruimte
    • Permanente bewoning Ja

Architect

Jacq. de Brouwer

Bedaux de Brouwer Architecten

Jacq. is mede naamgever van Bedaux de Brouwer Architecten en werkt sinds 1978 bij dit gerenommeerde bureau. Bedaux de Brouwer Architecten is een architectenbureau met 25 medewerkers en een kwalitatief hoogwaardig oeuvre. Een groot aantal projecten is de afgelopen decennia..

Architectuur

prijsvraag
Een prijsvraag voor de villawijk Deltalaan leverde 43 ontwerpen op waarvan er zes zijn gerealiseerd. Het ontwerp zorgde voor de doorbraak van projectarchitect Jacq. de Brouwer. De villa heeft de prestigieuze BNA Architectuurprijs Midden-Brabant gewonnen.

Exterieur
De villa, ontworpen door Jacq. de Brouwer, bestaat uit drie parallel geplaatste portalen: een pergola, een garage/woongedeelte en een slaapgedeelte. De buitenzijde van de portalen zijn bekleed met Muschelkalk natuursteen, de binnenzijde is strak wit gestuukt. Ze worden ruimtelijk verbonden door een haaks daarop geplaatste wand bekleed met Portugese leisteen. Deze begeleidt de bezoeker vanaf de straat richting de entree van de villa. Door de wand los te houden van de portalen ontstaat er een interessant ruimtelijk spanningsveld. Tegelijkertijd verdeelt de wand de buitenruimte die publiek toegankelijk is en de privé woonvertrekken met tuin. Dichter bij de woning gekomen kan men kiezen voor de hoofdentree op maaiveldniveau of de ingang van de parkeergarage middels een hellingbaan een verdieping lager. Deze entreepartijen zijn strak weggewerkt in een met esdoornfineer beklede wand. Ook deze wand wordt middels een glasstrook losgehouden van het portaal. De hoofdentree bestaat uit een dubbele deur die doorkruist wordt door een smalle horizontale raamstrook. De ruimte vóór de entree krijgt iets sacraals doordat er in het portaal een rond daklicht is opgenomen. De achtergevel en het privé gedeelte van de voorgevel zijn volledig ingevuld met teruggeplaatst glas (aluminium kozijnen met een aantal grote schuifpuien), wat niet alleen de vorm van het portaal benadrukt maar ook een zonwerende functie heeft. Centrale punt van de voortuin is de vijver met de zwevende pergola met daarin geïntegreerd de vlaggenmast. Deze zorgt voor een mooi verticaal accent in een verder horizontale geleding. Het portaal wordt halverwege gedragen door een ” boeket” schuin geplaatste metalen kolommen. Aan de straatzijde staat een lange zitbank die mooi (gekaderd door het pergolaportaal) zicht biedt op het huis. Hierdoor is ook de herhaling van de beide portalen goed waarneembaar.
Materialisatie
. Portalen: Muschelkalk natuursteen
. Entreewand: Portugese leisteen
. Ramen/Kozijnen: geanodiseerd aluminium

Bijzondere architectonische kenmerken zijn:
. Wand van Portugese leisteen loopt bij de keuken naar binnen door (binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over).
. Vitrine in wand Portugese leisteen die tevens als venster fungeert; vanuit de keuken heeft men zicht op de voordeur.
. Het spel van vlakken en lijnen zorgt voor een driedimensionaal architectonisch “muziekstuk”.
. Bijzondere verdeling van publieke, semipublieke en privéruimtes in én rondom het huis.

Interieur
De plattegrond bestaat uit een tweetal vleugels die elk overdekt worden door de eerdergenoemde portalen. De portalen worden gedragen door stalen ronde kolommen wat zorgt voor een vrij-indeelbare plattegrond. De ruimte tussen de twee vleugels is ingevuld met een centrale brede gang. De gang eindigt aan weerszijden op een groot glasvlak. De wanden aan weerszijde van de gang zijn bekleed met esdoornfineer in boekvorm. Alle deuren zijn er strak en kozijnloos in weggewerkt. Ook hier zijn de wanden wederom losgehouden van de portalen door ze een hoogte te geven van 2,1m. Het tussenliggende vlak (0,55m) is ingevuld met glas. Deze detaillering is door het gehele huis consequent bij alle binnenwanden doorgevoerd. De gang is uiterst licht doordat deze aan weerszijden van een daglichtstrook is voorzien. Deze stroken zorgen tevens voor een “ontkoppeling” van beide portalen. De lengte van de gang wordt doorbroken door een terracottakleurig cilindervormig volume waarin 2 toiletten zijn opgenomen en een garderobekast tegenover de entree. Het cilindervormige element is ook bovendaks zichtbaar. Woonkamer, eetgedeelte en de keuken met kookeiland is een eenheid die volledig op de privacy biedende voortuin is georiënteerd.
De slaapkamers en de tuinkamer zijn op de achtertuin georiënteerd.
Materialisatie/ Architectonische kenmerken:
. Zeer luxe keuken: Arclinea Convivium met apparatuur van Miele en Gaggenau.
. Ronde Jacuzzi opgetrokken uit wit Cararamarmer. Wanden bekleed met esdoornfineer in boekvorm.
. Kozijnloze deuren (tpv de toiletten in de ronding van de cilindervorm).
. Volledig dorpelloos.

Interieurarchitect: Gilbert Claes
Tuinarchitect: Bert Huls

Als u houdt van rust, ruimte en privacy is dit uw kans: In het noordelijke gedeelte van de Tilburgse wijk De Blaak ligt deze unieke villa waar u volop kunt genieten van uw royale tuin. Het centrum van Tilburg ligt op 10 minuten fietsen. Met de auto zit u binnen 5 minuten op de A58. Sportverenigingen zoals hockey, voetbal en golf (Prise d’Eau), de universiteit, een winkelcentrum en een treinstation liggen om de hoek.
De woning ligt op de hoek van de Deltalaan en de Gilzerbaan volledig oost/west georiënteerd. De toegang is aan de Deltalaan gelegen. Aan de achterzijde wordt het perceel begrensd door de (gemeentelijke) Blaakvijver. Hagen, bosschages en bomen zorgen rondom voor voldoende privacy. De achtertuin is tevens rondom voorzien van een stalen hekwerk.

Begane grond
Het hart van de woning wordt gevormd door een 22m lange en 1,8m brede gang die alle ruimtes met elkaar verbindt. De voorzijde van de woning (westzijde) bestaat uit alle leefruimtes (woon- en eetkamer en keuken) terwijl aan de achterzijde (oostzijde) alle slaapvertrekken, sanitaire ruimtes en kasten zijn gegroepeerd. De woon- en eetkamer (ca. 50m2) is volledig georiënteerd op de tuin. Deze is middels een schuifpui te bereiken. De eethoek in het midden verbindt de zithoek met de keuken. De zuidwand van de zithoek heeft een openhaard. De keuken (ca 26m2) bestaat uit een apparatenwand, een kookeiland en een aanrecht en is zonder deuren verbonden met de woonkamer. Ook de keuken is middels een schuifpui verbonden met de tuin. Tegenover de entree staat in de oostvleugel van het huis een kastenwand met garderobe. Een rond vrijstaand element halverwege de gang bevat een tweetal toiletten.
Aan de noordzijde hiervan is een slaapkamer (11m2) met eigen badkamer (met douche en wastafel) gelegen die op de achtertuin is georiënteerd. Aan de zuidzijde van het terracottakleurige ronde toiletblok is de entree naar een tuinkamer (30m2) met gashaard. Naast de tuinkamer is de master bedroom (25m2) met naastgelegen walk-in closet en eigen badkamer (22m2). Deze bevat een ronde jacuzzi, dubbele wastafel, sauna en een stoom-/douchecabine. De scheiding met de slaapkamer wordt gevormd door een glazen wand met demontabel aquarium. Waar er momenteel gekozen is voor een tweetal slaapkamers en een tuinkamer waren er voorheen 5 slaapkamers en een tuinkamer. Deze of een andere indeling kan relatief eenvoudig worden gerealiseerd omdat geen van de wanden een dragende functie heeft.

Kelder
Het huis is deels onderkelderd. De rest van het huis is voorzien van een begaanbare kruipruimte. De kelder is via buiten te bereiken door de hellingbaan met kanteldeur en via binnen door de ronde wenteltrap aan de noordzijde van de centrale gang. Naast de hellingbaan is een lichte en ruime bijkeuken (25m2) gelegen. Deze is zowel via buiten de bereiken als via de centrale kelderruimte en bevat een keukenblok met wasmachine/droger aansluiting en een aanzienlijke hoeveelheid inbouwkasten. De centrale kelderruimte (75m2) biedt ruimte aan 3 auto’s. De parkeervloer is deels voorzien van aluminium traanplaat. Een warmwaterboiler, de Cv-ketel en de technische installatie van het zwembad zijn in kasten weggewerkt. De gehele kelder is voorzien van een verlaagd aluminium (systeem-)plafond.

Overdekte Wintertuin
Een wintertuin (16m2) ten noordwesten van het huis is rondom voorzien van te openen glas en zonwering. Verwarming middels elektrische terrasheaters.

Voortuin
Centrale punt van de voortuin is de vijver met het zwevende portaal met daarin geïntegreerd de vlaggenmast. Aan de straatzijde staat een lange zitbank die mooi (gekaderd door het portaal) zicht biedt op het huis. Aan zuidzijde van de tuin en het perceel staan grote beuken die voor privacy en schaduw zorgen. De voortuin is aan de noordzijde gescheiden van de hellingbaan (naar de kelder) door een tuinmuur opgetrokken in Portugese leisteen. Halverwege de muur is er een poort naar de oprit. Het dichtst bij de villa is een groot terras gelegen. De tuin is voorzien van sproei-installatie.

Achtertuin
De achtertuin is aan weerszijden van het huis door een pad met afsluitbaar hekwerk te bereiken. Van binnenuit via schuifpuien in de master bedroom en de tuinkamer. De achtertuin heeft 2 niveaus. Het centrale terras (ca. 50m2), het zwembad aan de zuidzijde en een gezellig plekje aan de Blaakvijver aan de noordzijde liggen lager dan het terras dat direct aan het huis grenst. Het verwarmde zwembad (5x10m) is voorzien van een uiterste lichte harmonica zwembadoverkapping van Aura. De erfgrens ten oosten van het zwembad wordt gevormd door een wand opgetrokken in glazen bouwstenen. Tussen het zwembad en het terras staat een buitendouche.

Verwarming
. Master bedroom, badkamer, woonkamer en keuken: vloerverwarming i.c.m. convectorputten.
. Overige ruimtes: plint- en wandradiatoren.

Buitenzonwering
Elektrisch bedienbare Halco screens strak weggewerkt in een koof die langs de gehele voor- en achtergevel loopt. Voorzien van sensoren.

Verlichting
. Buiten: Bega
. Binnen: Erco Liteman bediening en o.a. Kreon spots.

Constructie
Door de dragende kolommen aan de binnenzijde langs de gevel is plattegrond volledig vrij in te delen.

Materialen/Merken
. Tuinmuur: Portugese leisteen
. Gevel en portaal: Muschelkalk natuursteen
. Vloer woonkamer: Franse natuursteen 40x60cm
. Vloer tuinkamer: Wengé kops lamellenparket
. Scheidingswanden hal: Esdoorn houtfineer (in boekvorm verwerkt)
. Keuken: Arclinea Convivium (Miele/ Gaggenau

Voorzieningen & Bijzonderheden

Tekeningen

Begane Grond

Kelder

Locatie

Deltalaan 25, 5032 TP TILBURG

Bijlagen

Contact

Uw naam (verplicht)

Uw emailadres (verplicht)

Onderwerp

Bericht

Message has been sent successfully.